www.comuna-marginea.home.ro
Prezentare Localizare Ceramica Album Foto Cazare Administratie Economie Meteo

 Ceramica Neagra de Marginea 

 
Ceramica de Marginea este deja o marca binecunoscuta in intreaga lume.  In  Marginea  inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. Olaritul a aparut  ca o necesitate a oamenilor  de a stoca produsele obtinute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societatii primitive prin posibilitatea stocarii alimentelor si a prepararii acestora. Imaginati-va bucataria sau camara dumneavoastra fara aceste obiecte cotidiene.  Prin natura amplasarii geografice  comuna Marginea este inconjurata de paduri , dispune de un sol argilos si este strabatuta de apa riului Sucevita acestea fiind conditii fundamentale pentru acest mestesug in care lutul, apa si focul formeaza un triunghi magic.

Inainte de prigoana comunismului in Marginea erau cel putin 60 de familii de olari, dupa cum declara un vechi olar care a ajuns pina la Munchen sa-si prezinte mestesugul. In perioada comunismului posesia unei roti de olar era considerata infractiune iar  multi olari au fost nevoiti sa renunte la acest mestesug sau sa-l practice pe ascuns. Mult mai tirziu , comunistii au incercat exploatarea acestui mestesug in scop de propaganda si au incercat relansarea lui intr-o forma cooperatista, incercind chiar mecanizarea acestui mestesug exclusiv manual prin  introducerea rotii de olar actionata electric si a  malaxoarelor mecanice. Astazi , dupa ce tavalugul comunist a trecut daca mai sunt 2-3 familii care au pastrat traditia olaritului.  In prezent , familia Magopat continue traditia ceramicii negre de Marginea.
  

Ceramica neagra pentru care Marginea este cunoscuta in lume se obtine printr-o tehnica preistorica de ardere  inabusita si ornamentare prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de riu.  Acest procedeu folosit de olarii din  Marginea este unic in lume. O ceramica asemanatoare se mai produce undeva in Mexic. Astfel de ceramica se realizeaza in prezent in atelierele de olarit ale familiei Magopat ce sunt cunoscute in intreaga lume fiind vizitate de un numar mare de turisti in fiecare an precum si de mari personalitati : Imparatul Japoniei, Regele Romaniei, Regina Olandei, Sahinsahul Iranului, Guvernatorul Canadei si toti ambasadorii statelor lumii in Romania.

© www.comuna-marginea.home.ro